» Новини » Володимир Шульмейстер: Без громадського транспорту неможливо запустити економіку

Володимир Шульмейстер: Без громадського транспорту неможливо запустити економіку

Досвід європейських країн свідчить: вихід України з карантину є несистемним. На цьому наголосив директор програми «Інфраструктура майбутнього» UIF Володимир Шульмейстер в ефірі Українського радіо. Так експерт прокоментував проблему, як дістатися до роботи за відсутності транспортного сполучення.

 Володимир Шульмейстер порівняв дії чинної влади з годинниковим механізмом, який зібрали, залишивши на столі деталь. Годинник не йде, а деталь лежить.

«Без громадського транспорту запустити економіку неможливо. Коли опублікували список заходів щодо виходу з карантину, моя перша реакція була, що забули про транспорт. Я сподівався, що це помилка, яку зараз виправлять. На жаль, це була не помилка, а страх невідомого, нездатність грамотно організувати перевезення», – зазначив експерт UIF.

 На жаль, констатував він, великі міста будуть приречені на боротьбу за запуск метро, ​​боротьбу із заторами.

«Подальше виживання компаній, які залучені в муніципальному, громадському транспорті стоїть під великим питанням. За відсутності підтримки з боку держави і поступового запуску цих підприємств, нас чекає хвиля банкрутства й безробіття в цих секторах», – наголосив Володимир Шульмейстер.

 При цьому він зауважив: експерти Українського інституту майбутнього подавали до аналітичного Центру Кабміну пропозиції щодо вирішення цього питання.

«По-перше, містам необхідно виходити на переговори з великими підприємствами, які є постачальниками користувачів громадського транспорту.  Треба розтягувати час роботи підприємств, щоб пік навантаження на громадський транспорт вранці та ввечері тривав не годину, а, скажімо, п’ять. Стежити за тим, щоб в метро не було тисняви, штовханини тощо. За відсутності цього людям потрібно буде навчиться ходити величезні відстані пішки або жити в автомобілях.

По-друге, потрібно терміново монетизувати пільги. Пільговики, а це в основному пенсіонери, повинні отримувати на картку певну суму грошей, яку можуть використовувати на транспорт або інші потреби. Ці люди перестануть користуватися громадським транспортом, а гроші краще витратять на продукти харчування. Якраз вони сьогодні перебувають у зоні ризику.

По-третє, необхідно запустити велосипедний транспорт. Також треба переходити на безготівкові платежі», – акцентував Володимир Шульмейстер.