» Новини » Найгірший показник за останні 300 років: економіка Великобританії у небезпеці

Найгірший показник за останні 300 років: економіка Великобританії у небезпеці

На Великобританію чекає «знатна перетряска» в економічній сфері. Про це розповів Ілія Куса, експерт з міжнародної політики UIF на своїй Фейсбук-сторінці.

«Згідно із прогнозом Банку Англії, національна економіка в цьому році може впасти до 14%, а рівень безробіття піднімиться вдвічі – до 9%. Це найгірший показник за останні 300 років.

У цьому кварталі, за оцінками Банку, економіка країни може скоротитися на космічні 25%. В одному лише березні ця цифра досягла 5,8% у порівнянні з лютим. Це найбільше квартальне падіння ВВП за всю історію спостережень», – розповів експерт.

Серед причин Ілія Куса назвав введення жорстких противірусних карантинних обмежень, загальну глобальну рецесію, закриття кордонів та виділення величезної суми грошей на підтримку громадян та бізнесу.

«Багато ресурсів зжерла державна програма, що передбачає компенсацію урядом до 80% зарплат самозайнятих працівників. У програмі вже беруть участь до 5 млн. людей.

Прогнозують, що загальне число цих людей досягне 8,5 млн. Саму програму продовжили аж до жовтня. Її вартість зараз – $ 120 млрд. Відповідно, через програму підтримки виросте і дефіцит бюджету», – розповів Ілія Куса.

Наразі Британія знаходиться на першому місці серед країн Європи за кількістю смертей від коронавірусу – 36 тисяч людей. І все це, зазначив експерт, відбувається на тлі безперервних політичних чвар всередині істеблішменту.

 «Коли Борис Джонсон ліг у лікарню в квітні, стало ясно, що він створив такий Кабмін, який не бажає приймати остаточні рішення без прем’єра, і країна на деякий час занурилася в прострацію.

 Лівий опозиційний табір і націоналісти в Шотландії переживають внутрішньопартійні кризи і боротьбу за владу, що загострилася між новим і старим посібниками партій. А паралельно з цим, регіони почали конкурувати з Лондоном за те, хто успішніший в подоланні коронавірусної пандемії.

Націоналісти в Шотландії першими запропонували чіткий 26-сторінковий план виходу з карантину та стабілізації регіональної економіки, випередивши Лондон, який як раз переживав госпіталізацію Джонсона.

До челенджу приєдналися і чиновники з Північної Ірландії, закликаючи центральну владу віддати регіонам право вирішувати, коли і як виходити з карантину. Дане питання до кінця не вирішене досі. Ну і не варто забувати про всюдисущий і невмирущий Brexit», – зауважив Ілія Куса.

За його словами, Британія знаходиться в самому розпалі перехідного економічного періоду, який закінчується в кінці 2020 року, і далі країна остаточно розірве всі зв’язки з Євросоюзом, чи то з торгівельною угодою, або без неї. Але пандемія все ж вплинула на процес укладення торгових угод.

«А тим часом, коронавірус ще й загальмував переговори Британії з третіми сторонами щодо укладення торгових угод, на які робив ставку Борис, стверджуючи, що це компенсує країні всі можливі втрати від “жорсткого Brexit”.

З Штатами, наприклад, переговори буксують. Мало того, що у Трампа своїх проблем вище даху, так ще й з Джонсоном у них ніяк не виходить налагодити контакт. Занадто багато гострих кутів, як, наприклад, оголошення Інтерполом в розшук дружини американського дипломата, яка в Британії на машині збила підлітка, а потім поїхала в США.

Або той факт, що британська розвідка розійшлася в думці з Трампом про лабораторне походження коронавірусу в Китаї, таким чином, не бажаючи поки що втягуватися в конфронтацію з КНР з приводу цих спекуляцій.

Та й розмови про те, щоб віддати всю або частину своєї національної системи охорони здоров’я (NHS) під приватизацію американських компаній також загальмувались, оскільки коронавірус грає на користь саме тих, хто вважає, що краще систему поки нікому не віддавати, тим більше Штатам, у яких не дуже добре йдуть справи», – розповів експерт.

Ілія Куса прогнозує, що до осені Британію чекає політична криза, якщо коронавірусна пандемія не піде на спад, а уряд не вживе заходів, щоб вже на початку 2021 року розпочати відновлення економіки.