» Новини » ЯКИМ МАЄ БУТИ ВІЙСЬКОВИЙ ПАРАД?

ЯКИМ МАЄ БУТИ ВІЙСЬКОВИЙ ПАРАД?

Президент України Володимир Зеленський ухвалив рішення не проводити військовий парад на День Незалежності, натомість 300 мільйонів гривень будуть спрямовані на премії військовослужбовцям. Іраклій Джанашия, експерт з питань національної безпеки та оборони UIF прокоментував рішення Президента.  

– Хтось каже, що парад під час війни – це свято на кістках. А хтось, навпаки, запевняє, що відмова від параду – це перші кроки до капітуляції, а ми повинні вшановувати тих, хто загинув у бою і подякувати тим, хто захищає нас на Сході. А як Ви вважаєте, чи потрібний парад і якщо так, то яким він має бути?

– Нам не потрібні паради з технікою – це прототип радянських парадів, які зараз проходять в Північній Кореї, Ірані, Російській Федерації та інших країнах пострадянського простору. Ми хочемо бути схожими на них? Не думаю. В Європі використовується підхід, де немає жодної техніки, а є тільки оркестр. Дуже цікаво подивитися як відзначають подібні дні у Великобританії.

 

 Парад у День Збройних сил Великої Британії 

ФОТО: http://www.edinburghspotlight.com

– Зеленський міг би продемонструвати нову техніку під час параду і, можливо, підняти собі рейтинг перед виборами …

– Під час параду ми не повинні показувати чия зброя краще, а маємо вшанувати людей, які воюють на фронті і ризикують своїми життями заради країни. Парад техніки – це також відлуння традицій КНДР, де в центрі Пхеньяна демонструють на параді ядерну ракету, тим самим погрожуючи перетворити весь світ в тирсу. Таким чином, ми не піднімемо моральний дух населення і більше того, ми ще не здобули перемогу, аби її відзначати. Ба більше, ми не повинні демонструвати ту техніку, якої насправді немає на фронті. Техніка, яку використовують на Сході, розвалилася б поки б їхала вздовж дороги.

Парад створений для героїв, які нас захищають і для ветеранів, які пішли зі служби. Його не можна скасовувати. Але я ще раз наголошую – ми повинні позбутися від старого радянського спадку демонстрації військової техніки.

– Президент пообіцяв замість традиційного параду виділити 300 млн грн для премій військовим. Як Ви ставитеся до цього рішення?

– 300 млн грн можна було витратити не на те, щоб одноразово виплатити премії військовослужбовцям. Це нерозумно, і якщо це назвуть «подачкою», то технічно це так і виглядає. Наприклад, нещодавно був скандал із закупівлею низькоякісних бронежилетів, які не відповідають вимогам. Я вважаю, що правильніше було б до 24 серпня розумно використати ці гроші, купивши бронежилети хорошої якості і роздати солдатам, навіть якщо їх закуплять не у великій кількості. Ці жилети підвищать шанси врятувати життя багатьом людям на фронті. І це краще, ніж роздати незначну суму всім військовослужбовцям. Або  непогано було б вкласти ці гроші у логістику, але люди не збагнуть значення цих вкладень, тому що вони повинні розуміти на що йдуть ці гроші і бути впевненими, що вони можуть врятувати чиєсь життя. У будь-якому випадку, 300 млн грн не мають бути лише насолодою для очей.

З експертом розмовляла Валерія Півень