» Новини » Заява Українського інституту майбутнього щодо майбутніх виборів Президента та парламенту

Заява Українського інституту майбутнього щодо майбутніх виборів Президента та парламенту

Наближення виборів Президента і парламенту є викликом для об’єктивності аналітичних центрів та інтелектуального середовища країни. З одного боку, публічна підтримка конкретного кандидата може завдати непоправної репутаційної шкоди і довіри до аналітики та експертів. З іншого боку, саме політики здебільшого мають бути замовниками продуктів аналітичних центрів.

Ми вважаємо, що принциповим завданням аналітичних центрів та інтелектуального середовища є вплив на політиків та процес ухвалення політичних рішень, через донесення своїх продуктів та пропозицій.

Ми стверджуємо, що на сьогоднішній день потенційні кандидати в Президенти та політичні партії не мають якісних програм розвитку країни і спроможності їх створити. Ігнорування їх інтересу до продуктів аналітичних центрів може мати наслідком домінування дешевого популізму та легких рішень.

У зв’язку з цим, ми заявляємо наступне:

  1. Український інститут майбутнього готовий до співпраці зі всіма кандидатами та політичними партіями, окрім тих, щодо яких є достовірна інформація про їх зв’язок з Кремлем.
  2. Така співпраця може відбуватись тільки у відкритий спосіб, а саме через публічне повідомлення про таку співпрацю та її умови.
  3. Кандидат в Президенти та політична партія не можуть впливати на зміст та якість продуктів Українського інституту майбутнього, щодо яких вони виступили замовниками
  4. Всі продукти розроблені Українським інститутом майбутнього підтримані чи замовлені кандидатом в Президенти чи політичною партією мають бути в публічному доступі.
  5. Всі отримані кошти від кандидатів в Президенти чи політичних партій мають надійти офіційним шляхом і будуть вказані в щорічному публічному звіті Інституту

Звертаємо увагу політиків на продукти Українського інституту майбутнього, щодо яких вже ведеться тривала робота і які можуть бути підтримані:

  • Стратегія економіки України до 2030 року
  • Енергетична стратегія України до 2030 року
  • Стратегія інфраструктурного розвитку України до 2030 року
  • Стратегія України щодо конфлікту на Донбасі та повернення Криму
  • Доктрина зовнішньої політики України
  • Концепція розвитку інституту суду присяжних в Україні
  • Доктрина розвитку людського капіталу