» Без категорії » ​Реформи з Facebook: читачі UIF розкритикували поліцію та запропонували дієві рішення (оновлено)

​Реформи з Facebook: читачі UIF розкритикували поліцію та запропонували дієві рішення (оновлено)

Аналітичний центр “Український інститут майбутнього” залучив Facebook-товариство до реформування правоохоронної системи, а саме – Національної поліції.

1 березня 2017 року на сторінці UkrainianIF був оголошений конкурс “100 днів для Князєва”, за умовами якого читачам сторінки було запропоновано розповісти про проблеми, пов’язані із роботою поліції та викласти власні способи вирішення цих проблем.

Ініціатива звернення до користувачів соцмереж із питанням про бачення системних та побутових проблем у нацполіції належить експерту програми реформування Нацполіції Денису Монастирському, який вже протягом двох місяців досліджує це питання, знаходячись безпосередньо всередині системи.

“Очевидно, що запити суспільства щодо реформи поліції і реагування поліції на ці запити не співпадають. Бачення пріоритетності вирішення проблем у пересічних громадян і поліцейських різна. Досить часто вирішення гострих питань знаходиться на рівні прийняття організаційно-розпорядчого акту Голови Національної поліції, а не внесення змін до законів”, – каже Денис.

Оголошення результатів конкурсу відбулосяв прямому ефірі на сторінці Українського інституту майбутнього” у Facebook. Переможцем став користувач Алексей Иванов.

За його словами, призначення нового голови Нацполіції стало поштовхом до обговорення проблеми не тільки в системі, але й у широких колах.

“Із появою нового голови поліції протягом перших 100 днів від нього очікують як вирішення точкових питань, так і окреслення стратегії змін на декілька років. Реалістичні пропозиції будуть узагальнені і передані особисто Голові Національної поліції Сергію Князеву (із зазначенням авторів пропозицій) до 24 березня 2017 року”, – додає Денис.

Радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко у свою чергу підтвердив, що коментарі підписників сторінки “Українського інституту майбутнього” в Facebook будуть прийняті до розгляду правоохоронців.

“Керівництво Нацполіції у своїй роботі регулярно враховує думку соцмереж. Повідомлення в соцмережі про можливі правопорушення є підставою для початку кримінальних впроваджень. І в тому числі кримінальних справ проти самих співпрацівників поліції”, – прокоментував Геращенко.

За його словами, соцмережа в окремих випадках може розглядатися як ЗМІ, повідомлення в яких, за чинним законодавством України, є підставою для відкриття кримінальних впроваджень. Відповідні дії обґрунтовані статтею 214 КПК – “Початок досудового розслідування”.

Конкурс “100 днів для Князєва” тривав з 1 по 15 березня.

Зауважимо, що конкурс «100 днів для Князєва» – це перша сходинка з реформування Нацполіції в рамках маштабного проекту експерта з юридичних питань UIF Дениса Монастирського.

Із 15 березня 2017 року на сайті «Українського інституту майбутнього» буде опублікований доклад про внутрішні проблеми правоохоронної системи України, які замовчувалися протягом 25 років незалежності.

Загалом усі пропозиції, озвучені читачами “Українського інституту майбутнього” можна класифікувати за наступними категоріями:

1.Зміни в організації роботи правоохоронців.

2.Зміни у ставленні до правоохоронців.

3.Покращення матеріально-технічної та законодавчої бази правоохоронної системи.

4.Підвищення кваліфікації співпрацівників правоохоронних органів.

5.Налагодження внутрішніх та зовнішніх зв’язків між правоохоронцями та суспільством.

Нижче публікуємо декілька дописів користувачів Facebook, які долучилися до конкурсу у період з 1 по 10 березня 2017 року. Орфографія і пунктуація авторів збережена.

Зміни в організації роботи

Фото: flickr.com/photos/henrik_lindberg

Сергей Шоларь

Проблема. Зараз поліцейський – це “ніхто”, […] який виконує чиїсь накази, гвинтик системи.

Рішення. Потрібен статус поліцейського. Він повинен приймати рішення – самостійно, і без будь-якого впливу: вбити чи не вбити, побити чи не побити, обмежити права чи позбавити прав. Для професіоналізму – ліцензування поліцейської діяльності. Над ним не повинно бути ніякого начальства крім закону. І тоді поліцейського будуть поважати, і тоді він зможе якісно боротися зі злочинністю.

Vyacheslav Solomka

Проблема. 1.Головна проблема як нової поліції (так і старої міліції) – це те, що вона теоретично нездатна захистити всіх громадян від злочинців!

Рішення. 2 Повністю вирішити цю проблему нереально! Але покращити ситуацію можна!На мою думку,для початку, необхідно змінити кримінальне законодавство таким чином, щоб держава ніколи і ні за яких обставин не захищала злочинця! Поняття “перевищення самооборони” повинно бути як мінімум переглянуте!! Після відповідної зміни законодавства, необхідно нарешті прийняти закон про зброю! За основу бажано взяти чинне законодавство США

Oleksandr Gnip

Проблема. Вимагання в поліції […] довідки про несудимість, яку треба брати в поліції в іншому кінці міста. Для отримання довідки необхіодно заповнювати бланк РОСІЙСЬКОЮ мовою, інакше довідку відмовляються робити. Очікування довідки 3 тижні.

Рішення. Зробіть електронний запит в базу даних.

Леонард Левицький

Проблема. Полицейский обязан пресечь правонарушение напарника – иначе он соучастник группового преступления с отягчающими. Начальник, закрывающий глаза на системные правонарушения подчинtнных тоже соучастник.

Рішення. Кодификация правонарушений и участия в их расследовании, задержании преступника и других прjфессиональных действиях… по итогам и зарплата. Особенно касается следаков, которые искусственно создают ворох дел и отказываются от новых (на этом участке самый строгий контроль и доведения до решения судов). Полицейский должен сам должен быть материально заинтересован в цепочке раcкрытия и профилактики правонарушений (как в США).

Фото live.co/spotlight

Jane Doroshenko

Іноді трапляються правопорушення на які поліція не встигає доїхати і учасники й свідки уже розійшлись. Такі що правопорушникам вдається вирішити “на місці без оформлення протоколу”. Або такі, щодо яких відмовляються приймати заяви, що б не псувати статистику.

Для реєстрування на моніторингу цих ситуацій пропоную створити он-лайн ресурс на якому свідки чи постраждалі можуть подати заявки з фото чи відео фіксацією.

Далі по кожній з ситуацій заводиться справа, яка розприділяється на відповідальну особу. В системі присутня фунція моніторингу прогресу, протягом розслідування та покарання.

Таким чином з”являється: Простий засіб повідомлення про правопорушення; Загальнодоступний інструмент збору доказів (починаючи від неправильного паркування і закінчуючи вбивствами); Зручна система моніторингу відкриття справ, прогресу розслідувань, та покарань; Можливість отримання неспотвореної статистики; Збільшується кількість виявлених та РОЗКРИТИХ правопорушень; Зменшується рівень злочинності та корупції; Зростає рівень довіри та безпеки суспільства.

Фото autocentre.ua

Владислав Иванов

1 – Объяснить полицейским, что не нужно бояться доносить проблемы до начальства, а низшим начальникам, что они могу доносить проблемы к высшему руководству

2 – Нормальные копы сами придут с предложениями к улучшению работы.

Cреди четных/не четных патрулей по 10 патрульных (или как-то разбить по небольшим группам, ато будет балаган).

Возможно сделать плановые сборы раз в неделю ( в разные дни, чтобы работа не останавливалась во всем городе) Обязательно в рабочее время на 1-2 часа. Тк никто не будет работать в полном понимании этого слова в нерабочее время. , И раз в две недели, среди начальников. Раз в месяц, чтобы эти идеи обсуждались среди высшего руководства (например, главные полицейские районов встречаются с Зозулей и рассказывают идеи, которые получили поддержку у них в участке) Как-то так.

В общем, идея в том, чтобы развязать язык тем людям, которые там работают и они не боялись получить “по шапке” за свои идеи.

Фото flickr.com

Виталий Георгиевич

Антикоррупционный мониторинг и соответсвующее реагирование (реальный, от мотивированных на успешное реформирование резидентов, а не так как есть)

1. Уровень мотивации новых и реформированых полицейских (т.е. отсев лишних людей по профессиональному признаку. хороших парней много, хороших полицейских очень и очень мало)

2. Материально-техническое оснащение (т.е. что имеем, что дают и что на самом деле нужно)

3. Гибкая система поощрений (наказывают и так, практически за все)

4. Реальные гарантии социальной защиты полицейских (служебные квартиры или компенсация за съемные, детские сады и т.п., но только среально выделенными средсвами, а не на бумаге)

После выполнения хотя бы этих пунктов, престиж профессии и уровень социального одобрения вырастет. далее стоит пересмотреть стратегию реформирования по полученным результатам.

Алексей Иванов

В первую очередь, законодательная база. Ни один полицейский не может выполнить того, что не указано в законе, если конечно он честен с собой. Поэтому надо внести поправки в КПК, убрав то, что наделали при Януковиче. Без адекватного кпк, любое задежание превращается в фарс. Заставить МВД заключать прозрачные договора на обслуживание того же автопарка, который должен быть унифицирован. Использовать технику без передышки нельзя без квалифицированного ТО. Единую систему обмундирования и вооружения, конкурсы на прозрачных условиях. Цифровая радиосвязь, наконец: где это видано, что кто угодно может слушать частоту полиции и что-то туда вещать безнаказанно? Ну и напоследок, было бы очень неплохо свести экстренные службы в один телефон, с нормальной диспетчерской.

Дмитрий Дмитрий

1) Відмовитись від совкової системи показників. Взяти на озброєння західні аналоги та переробити під сьогоденні реаліїї. Наприклад: райвідділ повинен розкривати не меньше 30% від зареєстрованих ЕРДР. З урахуванням сьогодення це не стосується особливо тяжких злочинів окремої категорії, які знаходяться на контролі та суспільно-резонансних злочинів 2) Ураховуючи наплив злочинності та те, що в обласних Управліннях карного розшуку працюють оперативники, які вже мають досвід, вони повинні виконувати не управлінські функції контролю, (підготовка нарад, перевірка роботи, кураторство), а з них повинні створювати групи для розкриття особливо тяжких, резонансних злочинів, вчинених на території області з безпосереднім виїздом, а також для оперативного супроводження та розкриття діяльності злочинних груп. Управлінські функції перекласти на штаб. Розшук повинен розкривати, особливо зараз 3) внести пропозиції до змін в КПК стосовно спрощення процедури реєстрації НСРД 4) повернути техничним підрозділам право на самостійне отримання роздруківок телефоних дзвінків по постанові суду, без залучення операторів мобільного зв’язку.

Serhij Vasylchenko

1- Ресурсне забезпечення. Треба нормально порахувати скільки і чого потрібно та спробувати закласти у бюджет.

2- Закони не технологічні. Тобто прописані норми не дозволяють якісно та ефективно проводити свої дії правоохоронцям. Тому поліція часто, або демонструє свою безпорадність (нічого не може зробити), або йде на порушення норм закону. Міг би привести приклади, але писати довго. Для вирішення цієї проблеми треба проаналізувати існуючу законодавчу базу, пошукати нестиковки, промоделювати різні ситуації та розробити проекти законопроектів чи рішень і їх пролобіювати.

Andrzej Davydov

1. Застаріле законодавство. Крім закону про Нацпол є ще купа внутрішніх нормативно-правових актів, які в ХХІ ст не актуальні; 2. Поганий менеджмент. Як наслідок відсутність комунікації; 3. Матеріальне оснащення. Це проблема фінансування нацполу. 4. Заробітна платня. Загалом в поліцію йдуть ті, хто мало що розуміє правоохоронній діяльності. 5. Конкурси на керівні посади мусять бути відкритими; 6. Якнайдовше залучати іноземних спеціалістів до тренінгів; 7. Бути відкритими перед ЗМІ та громадськістю. Не боятися діалогу.

І на одній патрульні поліції слави не зробиш. Треба системні зміни у всіх структурних підрозділах. Загалом реформа не завершена.

Підвищити кваліфікацію

Sasha Kushka

1. НП мало чим відрізняється від міліції в функціонально-структурному плані. 2. Слід ввести додатковий функціонал муніципальної та туристичної поліції. 1. Часто видно погану підготовку поліцейських – і моральну, і фізичну. 2. Ввести додаткові періодичні курси підготовки – морально-психологічної стійкості та загальнофізичну підготовку.

Nataliya Katashynska

1. Цю проблему якось обговорювали з людиною, яка служить у ЗСУ і це були особисті спостереження, що новий склад поліції не володіє необхідними навичками повністю. Тобто – їх просто не довчили. Набравши поспіхом, навчивши якимось азам, і випустивши на вулиці. Зрештою маємо випадки як недостатніх навичок користування зброєю, коли для затримання безпритульного на вокзалі потрібно 10 копів, так і недостатні вміння керування автомобілем, наприклад, що призводить до безглуздих ДТП за участі правоохоронців.

2. Рішення по суті досить прості – потрібне підвищення кваліфікації, так само як і для колишніх міліціонерів, які працювали ще до реформи і залишились зараз. При чому не для “галочки”, а справді дієве й, більше того, регулярне. Потрібні навчання, можливо виїзди на полігони, чи хоча б у тир, наприклад. У випадку керування автомобілем – це курси екстремального водіння. Тим більш, що вони часто досить експресивно характеру. Є автомобільні школи, які цим займаються та спеціалізуються, з ними можна заключити договори та провести декілька таких курсів.

Yevgeniy Nosenko

1) Нарушение правил парковки в специально выделеных местах (знак парковка вдоль тротуара, ставят елочкой).

2) Составление протокола на содержащую парковку организацию ежедневно. Проверка правомочности выделения места под парковку с учетом ДСТУ (линии рисуют в нарушение ДСТУ, для проезда иногда 2 м, вместо 3.5м)

1) Ямы на дорогах.

2) Составление протокола на эксплуатирующую организацию. Ежедневно на каждую яму.

И это все в рамках существующих законов и полномочий (и даже обязанностей) полиции.

Оксана Слабоус

Одна з проблем сьогодення поліції – це нестача знань та не відпрацювання до автоматизму дій в конкретних ситуаціях. Оскільки зараз, залишилось дуже мало працівників з величезним досвідом та знаннями, молодь, яка приходить служити в поліцію, немов сліпе котеня… Шляхом спроб та помилок починають розуміти як правильно потрібно діяти. Нажаль, помилки інколи мають фатальні наслідки…

Для вирішення цієї проблеми пропоную визначити один день на тиждень (хоча розумію, що для працівника поліції цілий день то велика розкіш), точніше декілька годин для проведення занять. Як приклад, четвер з 9.00 до 12.00. І кожного четверга тема занять повинна бути різною, але обовʼязково повинно бути хоча б одне заняття на місяць з:

1. Вогневої підготовки;

2. Тактико – спеціальної підготовки;

3. Відпрацювання прийомів рукопашного бою та відбиття озброєного нападу;

4. Фізичної підготовки.

Також кожного четверга 30-60 хвилин від початку занять приділяти для вивчення змін в законодавстві, обговорення резонансних подій в поліції країни або конкретної області з обовʼязковим нагадуванням чим ця подія загрожує поліцейському і які має наслідки. Ще, вважаю крайнє необхідно на заняття запрошувати колишніх працівників органів внутрішніх справ з великим досвідом роботи і знаннями, які будуть передавати свої знання новим поліцейським.

Можливо ще періодично (приблизно раз на півроку) влаштовувати змагання з вогневої , фізичної підготовки та з прийомів рукопашного бою, мотивуючи участь поліцейських нагородами, фінансовими нагородами або подарунками.

Відвідування працівників поліції повинно суворо контролюватися керівником та якщо працівник поліції не зʼявився на заняття без поважної причини, то керівник може застосувати до нього заходи виховного характеру або зменшення премії.

Я впевнена, такі зміни приведуть до покращення роботи та набагато збільшиться розкриваємість злочинів, збільшиться рівень довіри громадян до поліції, вулиці стануть безпечнішими…

Престиж і розвиток професіоналів


Олександр Максиміхін

Проблема. Недостатня фінансова мотивація.

Рішення. збільшувати з/п (можливо, навіть за рахунок скорочення штату), за неефективну роботу звільняти.

Проблема начальники райвідділків обслуговують впливових осіб, що їх пролобіювати.

Вирішення – виборча позиція начальника райвідділку (щось на кшталт місцевий шерів, якого призначили люди).

Sergii Demianchuk

Проблема. Низька культурна компетенція працівників правоохоронних органів, що значною мірою впливає на рейтинг поліції як сервісу громадянина.

Рішення. Впровадити ту частину “поліцейськоі франшизи”, яку загубили у нашій державі, що присутня в розвинутих країнах — створення можливостей музичного розвитку поліцейського на основі Brass Band, що формує соціальний капітал довіри до інституції вцілому.

Залишити Коментар