» Новини » Stop парковці без правил: чи врятують Київ від заторів (відео)

Stop парковці без правил: чи врятують Київ від заторів (відео)

В Українському інституті майбутнього відбувся круглий стіл “Стоп парковці без правил. Реформа, що торкнеться кожного водія”.

Під час заходу народний депутат України, співавтор законопроекту 5364 Антон Геращенко обґрунтував необхідність ухвалення законопроекту, згадавши про самосуд над водієм у Києві, який неправильно залишив авто в центрі міста.

Як один із способів врегулювання автотранспорту в Україні співавтори законопроекту називають влаштування оплачуваних паркувальних місць. Такий спосіб розкритикували слухачі обговорення, наголосивши на тому, що дороги мають бути безкоштовними як для руху, так і для статичного місцезнаходження людей і автотранспорту.

Іншим способом врегулювання було названо автоматичну фото- і відео- фіксацію правопорушень.

Модератором події виступив Павло Фролов – головний консультант Апарату ВР, співавтор законопроекту 5364. Після обговорення правозахисник підсумував тези колег:

– Україна залишилась за великим рахунком єдиною країною в Європі, де немає фото-відео-фіксації порушень правил дорожнього руху та паркування.

Намагання впровадити у нас досягнення науково-технічного прогресу та практичний досвід країн ЄС-США-Канади і притягувати до адмін. відповідальності власника автомобіля є надскладною задачею, враховуючи як менталітет українців, так і юридичні перепони (у т.ч. “радянську” по своїй суті концепцію чинного Кодексу про адміністративні правопорушення від 1984 року).

Але є надія, що парламент незабаром підтримає необхідні законодавчі зміни, які створять передумови для досягнення ладу на автодорогах країни та паркувальних майданчиках, для зменшення смертності від ДТП, заторів у великих містах та корупції у сфері оплат паркування, для залучення інвестицій у розбудову паркінгів, розв’язок та транспортної інфраструктури, що зробить життя водіїв та пасажирів більш комфортним, – повідомив Фролов. 

У обговоренні також взяли участь:

Сергій Сімонов – директор Департаменту транспортної інфраструктури Київської міськдержадміністрації,

Георгій Ясинський – депутат Київради, співавтор законопроекту 5364,

Михайло Серебряков – Реанімаційний пакет реформ, ініціатива “Разом проти корупції”,

Владислав Криклій – керівник Головного сервісного центу МВС;

Глядик Богдан – автоюрист.

Артем Багінський, керуючий партнер АБ “Артема Багінського” (автор конституційного звернення у справі про адміністративну відповідальність у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху).

Володимир Караваєв, правозахисник, експерт з питань законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху.

Андрій Богданович – голова громадської організації Фундація 101, керівник проекту Всеукраїнська книга скарг “Каратєль”.

Іван Прохоренко — заступник голови Департаменту забезпечення діяльності Голови Нацполіції.