» Новини » ​Суд над Януковичем: між тріумфом справедливості й політичним шоу (відео)

​Суд над Януковичем: між тріумфом справедливості й політичним шоу (відео)

у справі українського президента-втікача Віктора Януковича.

Ігар Тишкевич: Сьогодні почався процес над Януковичем. Я пропоную подивитися на те, що відбувається з двох сторін: я – політичної (кому це вигідно?), а ви – з точки зору права (процедури).

Денис Монастирський: Коли можна очікувати на вирок у справі Януковича? Подібні справи можуть тривати роками.

І.Т.: Тобто, в українських реаліях чим довше йде справа, тим краще для судді і для всіх інших?

Д.М.: Ні, це абсолютно об’єктивно, згідно кримінально-процесуального кодексу, розгляд такої справи може тривати роками. Я думаю, що адвокати [Януковича – ред.] будуть робити усе можливе, аби затягнути цю справи. Якщо буде швидше – то можна буде казати про абсолютний рекорд української Феміди.

І.Т.: Із моєї точки зору, усе це шоу має доволі опосередковане відношення до права, справедливості і таке інше. У цьому випадку треба дивитися не на те, що відбувається, а на те, коли це відбувається і чому. Враховуючи мобілізацію пропрезидентських ресурсів, а саме – кадрові чистки в СБУ, районних та державних адміністраціях – це, скоріш за все, підготовка великої електоральної кампанії до осені.

В умовах, коли за римською формулою “хліба й видовищ”народові хліба не вистачає, потрібно влаштувати видовища. І поруч із розважальними телешоу, суд над Януковичем теж буде таким шоу.

Д.М.: Якщо це шоу, тоді це політична справа, і політичне буде рішення. Воно може бути, скажімо “скоропостижным”.

Я хочу зазначити, що справа Януковича – не одна. Є ще справи щодо Сухолуччя, Межигір’я, підписання законів 16 січня, справі розстрілу Майдану – всі вони знаходяться на різних стадіях. Можливо, було б правильним зосередитися на більш легких справах, швидше провести доведення і все ж таки визнати Януковича винним і винести відповідний вирок.

І.Т.: Так, саме це й доводить, зокрема, мою думку, що сьогоднішній суд над Януковичем – це шоу. Народові треба продемонструвати, що “ось, ми щось зробили після Майдану – засудили Януковича”. Це треба буде зробити швидко, бо в разі, якщо справа затягуватиметься більше, аніж на 5-6 місяців, то репутаційні втрати покладаються не на Януковича, а на чинну владу.

Д.М.: І тут ми виходимо на традиційну дилему, із якою зустрічається кожна влада: законність або доцільність. Що важливіше? Ви говорите про те, що доцільність тут переважає. У даному випадку , я все ж таки є прихильником законності.