» Новости » Право на ошибку: в школах вводят новые стандарты

Право на ошибку: в школах вводят новые стандарты

Ответ эксперта по образованию Миколы Скибы на вопрос «Укринформ» «Что изменит новый стандарт украинской школы, и чем он будет отличаться от предыдущего?»

1. Внимание учителя, прежде всего, переносится из изучения предмета на конкретного ребенка. Это и отображено в подходах к оценке.  «Новый подход говорит о том, что особенности развития и усвоения материала есть у каждого. Стандарт как раз и учитывает это. Ребенок развивается неравномерно в этом возрасте, он может долго не прогрессировать, плохо усваивать материал, а потом срабатывает эффект накопления, и у него складывается «картинка». Но, возможно, это происходит не в первом, а во втором классе, именно поэтому педагогам рекомендуется учитывать темп, в соответствии с которым учится ребенок, и подбивать первые итоги учебы во втором классе».

2. Компетентності, які закладаються у стандарті, є наскрізними і навчання їх може відбуватися через усі освітні галузі

«Це означає, що, наприклад, мовної компетентності діти навчаються не лише на уроці з мови чи читання, як було раніше, а й на уроках з мистецтва, де педагог може так само звертати увагу на мовлення дитини. Це означає, що педагог може розподілити навантаження, побудувати свою стратегію навчання через ігрові моменти».

3. Стандарт передбачає різноманіття форм навчального процесу, що дає краще розуміння і засвоєння дітьми матеріалу. 

«Тобто на уроках може бути багато активності – дослідження, рольові ігри, групова робота. У стандарті прописано, що урок – це не тільки сидіння за партою і писання в зошитах. Стандарт дає більше можливостей і свободи вчителям, але щоправда й більше навантаження. На основі стандарту є дві, затверджені міністерством, типові навчальні програми, які можна використовувати вчителям. Але педагог може розробити і власну авторську програму, що дає більше можливостей, адже з такими навичками педагог стає конкурентнішим, а інформацію у процесі діяльності діти засвоюють швидше», — говорить експерт.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів затвердив Державний стандарт початкової освіти, за яким навчатимуть першокласників з 1 вересня 2018 року. Простими словами, у ньому прописано, що мають знати і вміти учні початкової школи. Робота над стандартом тривала 2 роки, і в ньому, як пояснюють в МОН, враховані зауваження та пропозиції, які надійшли під час його публічного обговорення. До слова, батьки нинішніх школярів початкової школи нарікають на перевантаження дітей інформацією, яка нерідко при цьому є застарілою для сучасного світу.