» Без категорії » Маніпуляція питанням нелегальної міграції або як Угорщина готується встановлювати свої правила на європейському континенті

Маніпуляція питанням нелегальної міграції або як Угорщина готується встановлювати свої правила на європейському континенті

Фото: Hungary today

Засоби масової інформації Угорщини вже понад місяць зосереджені на одному питанні – майбутні вибори до Європарламенту. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, прем’єр-міністр Віктор Орбан та більшість провідних політиків партії «Фідес» і журналістів з проурядових видань використовують проблему нелегальної міграції до Європи, щоб заволодіти голосами якомога більшої кількості людей. Згуртування людей навколо якоїсь загрози – це, насправді, виграшний спосіб.

Відповідно до дослідження «Pew Research», 72% угорців негативно ставляться до мусульман у своїй країні, у порівнянні з середнім показником ЄС на рівні 43%.[1] У 2016 році, в розпал міграційної кризи у Європі, угорський прем’єр-міністр провів символічний референдум щодо системи квот на прийняття біженців. 98,36 % виборців висловились проти прийняття мігрантів. 20 липня 2018 року парламент Угорщини прийняв антиміграційний закон «Стоп Сорос», який передбачає покарання за допомогу біженцям і нелегальним мігрантам. За порушення основних цінностей ЄС Віктора Орбана часто піддавали критиці провідні політичні діячі Європи. 12 вересня Європарламент навіть наклав на Угорщину санкції. Проте, здається, такі дії лише збільшують підтримку зовнішньополітичного вектору Віктора Орбана серед населення.

Віктору Орбану вдалось перемогти на парламентських виборах у квітні 2018 року. Він здобув третю перемогу поспіль, незважаючи на втрату переважної більшості голосів ще до 2015 року. Уряд Угорщини витратив близько 1 млрд євро на побудову огорожі на кордоні із Сербією, і зараз питання нелегальної міграції знову активно використовується Віктором Орбаном для здобуття перемоги на виборах до Європарламенту у травні цього року.

У них зможуть взяти участь усі громадяни Угорщини, зокрема ті, що проживають за кордоном. Одразу стає зрозумілою причина «натуралізації» більшості етнічних угорців і видача паспортів українцям восени 2018 року. Лише у 2018 році Угорщина надала громадянство більш як 100 тисячам українцям на Закарпатті. Попередні офіційні дані угорської влади були за 2015 рік: станом на лютий 2015 року громадянство Угорщини отримали 94 тисячі українців. Щодо «натуралізації», то ще у 2010 році парламент Угорщини прийняв закон, який надає можливість спрощеного отримання громадянства особами, чиї предки народились або проживали на територіях, що належали Угорщині. Окрім цього, для отримання паспорта громадянина Угорщини потрібно володіти угорською мовою. Проте, багато хто стверджує, що це лише формальна умова.

Отже, як протікає передвиборча кампанія «Фідес» до майбутніх виборів у Європарламент і чому питання міграції є ключовим у виборчій агітації?

1 березня Президент Угорщини Янош Адер обрав дату для виборів 26 травня. Оскільки закон дозволяє проведення 50-денної кампанії, агітація розпочалась 6 квітня. До 23 квітня політичні партії повинні були зібрати 20 000 підписів, необхідних для офіційного вступу у виборчу гонку. На сьогодні зареєструвалось 24 партії.

 З моменту вступу до ЄС 1 травня 2004 року угорці проголосували на трьох виборах до Європарламенту (2004, 2009 та 2014), а на останніх виборах явка виборців угорців становила 29%, що набагато нижче середнього показника в ЄС у 42%.[2] Проте, завдяки вдало проведеній пропаганді проти міграційної політики ЄС, уряд Віктора Орбана зумів переконати угорский народ у загрозі близькосхідних мігрантів для безпеки країни. І,  найімовірніше, явка угорців на виборах буде максимально високою.

Ще минулого місяця за даними угорського видання «Magyar Nemzet», прем’єр-міністр Віктор Орбан почав надсилати листи всім угорським громадянам, які проживають за межами ЄС, щоб повідомити їх про право на голосування на виборах до Європейського Парламенту у травні.[3]

Право голосування громадян країн, що не входять до ЄС, у виборах до ЄП спочатку були запропоновані Європейською Радою. Угорський уряд вніс цю пропозицію у своє законодавство, що дозволяє угорським громадянам без прописки в Угорщині або ЄС  реєструватись і голосувати.

Більшість угорців, які проживають за кордоном, мають подвійне громадянство. Багато з них живуть в іншій країні ЄС (Словаччина, Румунія, Хорватія, Словенія, Австрія) і мають право вирішувати, в якому списку партій вони хотіли б голосувати. Тому внесення пропозиції до угорського законодавства, імовірно, було прагненням завоювати голоси угорців, які проживають на Закарпатті. До 5 квітня всі 7,9 млн угорських виборців повинні отримати лист від Національного виборчого бюро.

Чому саме питання міграції?

Віктор Орбан неодноразово заявляв, що проблеми мають вирішуватись там, де вони виникли.[4] Не варто їх переносити на інший континент. Саме тому ключовим питанням у передвиборчій кампанії Угорщини стала нелегальна міграція. Згідно з даними ООН, за межею бідності проживає близько 3 млрд людей (щоденний дохід менше 2 дол.), і їх кількість зростає на 80 млн щорічно. На думку Орбана, навіть міграція одного мільйона осіб  до Європи щороку не вирішить фундаментальної проблеми, а призведе до загрози національній безпеці та економічним проблемам у країнах, що приймають мігрантів. У свою чергу, це позбавить можливості допомагати мігрантам у майбутньому. Саме тому Угорщина була однієї з перших країн, які почали надавати допомогу постраждалим на Близькому Сході.

Зокрема, Міністр закордонних справ Петер Сіярто вважає, що покращення освіти у проблемних регіонах і контроль над територією, що розташована навколо зони військових дій, – ключові кроки для усунення проблеми масової нелегальної міграції.

На думку Сіярто, світ повинен створити умови для того, щоб переслідувані громади залишалися на батьківщині. Міністр підкреслив, що Угорщина є лідером у наданні допомоги у всіх цих сферах – угорський уряд надав стипендії 5400 іноземним студентам. Після навчання, вони можуть використовувати здобуті в Угорщині знання, щоб допомогти модернізувати свої країни. Міністр також закликає підтримати країни, що оточують військові зони, аби вони могли надавати допомогу біженцям. Саме тому Угорщина надає таку підтримку Йорданії, Лівану та Єгипту.[5]

Якою ж є програма «Фідес»?

5 квітня «Орбан» почав передвиборчу кампанію «Фідес», яка зосереджується майже виключно на зупиненні імміграції. Уся програма складається з 7 пунктів: [6]

  1. Управління міграцією повинно бути відібране у брюссельських бюрократів і передано національним урядам.
  2. Жодна країна не повинна бути змушена приймати мігрантів проти своєї волі.
  3. Ніхто не повинен бути допущений до Європи без дійсних посвідчень та документів.
  4. Кредитні анонімні картки та міграційна віза повинні бути скасовані.
  5. Брюссель не повинен більше підтримувати НУО, що фінансуються Джорджем Соросом.
  6. У Європі ніхто не повинен бути дискримінований лише тому, що називає себе християнином.
  7. Інститути ЄС повинні керуватися політиками, які виступають проти імміграції.

Крім того, анонімні кредитні картки для мігрантів – одні із ключових звинувачень Будапештом Брюсселю. Більше двох мільйонів людей отримали анонімні картки мігрантів, на які було витрачено 500 мільярдів форинтів (1,55 млрд. євро).

Головний радник з питань безпеки Угорщини Дьордь Баконді заявив, що карти мігрантів є незаконними, оскільки європейські громадяни не можуть володіти анонімними банківськими картками, їх не можна контролювати, і не було розпочато процедуру державних закупівель для їх випуску: «Це рішення не було продуманим і є незаконним, як і інші зусилля Європейського Союзу щодо легалізації нелегальної міграції, наприклад, надання міграційної візи та створення законних каналів для імміграції.»[7]

 До прикладу, напередодні оголошених «7 пунктів» лідер Європейської народної партії Манфред Вебер на противагу програми Орбана оголосив також свої «12 пунктів» – більш широкий, конкретний план. Нагадаємо, нещодавно Віктор Орбан мав особистий конфлікт з Манфредом Вебером знову ж таки через маніпулювання питанням міграції, що порушує основні цінності ЄС. 

Хоча 12 ключових пунктів Вебера стосуються різних тем, вони, безумовно, вказують на ширшу співпрацю в межах ЄС. Вебер заявив, що боротиметься з націоналістами, які хочуть знищити Європу (включаючи Угорщину).

12 пунктів Манфреда Вебера:

  1. 10 000 європейських прикордонників до 2022 року
  2. Європейський ФБР для боротьби з тероризмом
  3. Припинення переговорів про вступ з Туреччиною
  4. Новий механізм верховенства права
  5. Європейський генеральний план проти раку
  6. Розумні будинки для літніх людей
  7. П’ять мільйонів нових робочих місць для молоді
  8. Скорочення понад 1000 застарілих правил ЄС
  9. Цифровий перехідний фонд для робітників заводу
  10. Кредити для молодих сімей, які будують будинки
  11. Глобальна заборона дитячої праці
  12. Глобальна заборона на одноразовий пластик

Угорський уряд неодноразово заявляв про незгоду з багатьма пропозиціями. Зокрема, Орбан різко відкинув ідею збільшення прикордонників, заявивши, що вони хочуть відправити людей Брюсселя, які дозволять іммігрувати особам з Близького Сходу. Вебер також погрожував обмежити доступ країн до фондів ЄС у випадку виникнення будь-яких недоліків верховенства права. Угорський уряд знову ж неодноразово відкидав цю ідею. З вищенаведених програм стає зрозумілим одне – акцентування уваги лише на загрозі нелегальної міграції без врахування інших викликів для ЄС може стати виграшним методом у виборчій гонці. Про це свідчать численні опитування угорців, які готові віддати свій голос за «Фідес».

Як відреагувала опозиція на «7 пунктів» «Фідес»?

Угорські опозиційні партії засудили виступ Прем’єр-міністра Віктора Орбана, яким він розпочав кампанію своєї партії «Фідес», звинувативши його в «антиєвропействі» і нехтуванні реальними проблемами Європи і Угорщини.

Соціалістична партія заявила, що ще в 2009 році «Фідес» був «проєвропейською» партією, але з тих пір став «антиєвропейським». Іштван Уйгелі, член Європарламенту партії, заявив на прес-конференції, що людям пропонують вибір між Європою та «Орбаністаном».

Ференц Дюрчань – лідер лівої Демократичної Коаліції , на своєму Facebook-виступі заявив, що з викликів, які стоять перед Європою, Орбан, чомусь, зосередився лише на міграції:

«Той, хто бачить лише цю проблему – зрадник своєї країни».[8]

 Які у «Фідес» шанси перемогти?

«Фідес» має намір виграти 14 (на 2 більше, ніж у 2014 році) з 21 місця Угорщини в Європейському Парламенті. Незважаючи на ажіотаж і занепокоєння, викликане призупиненням членства «Фідес» в Європейській народній партії(ЄНП), партія значно покращила свою популярність серед виборців, на що вказує опитування аналітичного центру Nézőpont.[9] Результати показали, що «Фідес» вдалося підвищити свою популярність з лютого на 2%, і станом на 1 квітня її готові підтримати 56% виборців.

 Згідно з даними угорських ЗМІ, Угорщина поступається лише Мальті у відсотках громадян, які пам’ятають оголошення, що заохочують їх до голосування на виборах до ЄП(51% в Угорщині, 61% у Мальті).

Як свідчить Опитування Євробарометра, проведене ще в лютому, але оприлюднене лише нещодавно, 57% угорців знають точну дату майбутніх виборів до ЄП (23–26 травня). Цей показник є вищим за середній серед інших громадян ЄС. До того ж, на підтримку програми Орбана було зібрано понад 1,15 мільйона підписів.[10]

Ще до початку кампанії, наприкінці березня 2019 року, Прем’єр-міністр Орбан закликав угорців неодмінно взяти участь у виборах до ЄП 26 травня. Угорщина покладає велику надію на ці вибори для того, щоб врешті змінити європейський порядок на свій лад.

 «Ми не будемо слідувати диктату Брюсселя, якщо це не є корисним для угорців. Угорщина не відмовиться від своїх основних прав … і угорці продовжать приймати рішення з важливих питань, які визначають життя людей», – сказав прем’єр-міністр.

На думку Орбана, головним його завданням є інформування людей про справжні плани Брюсселя:

«Сподіваюся, після виборів до Європарламенту, прийдуть кращі часи, щоб ми могли будувати нову Європу з активною участю Угорщини».[11]

Протягом усієї кампанії Прем’єр-міністр Орбан закликає людей голосувати за політиків, які виступають категорично проти прийняття мігрантів: «Нам потрібно обирати лідерів, які не дозволять Європі стати континентом мігрантів».

Віктор Орбан, члени партії «Фідес» та Міністр закордонних справ Петер Сіярто піднімають питання нелегальної міграції фактично на усіх офіційних зустрічах, самітах і виступах. Для прикладу, 1 травня Угорщина святкувала не лише День праці, а й 15-ту річницю членства Угорщини в Європейському Союзі. На Варшавському саміті країн, які приєдналися до Європейського Союзу у 2004 році, Орбан знову підняв питання міграції: «Країни Центральної Європи завдяки дуже напруженій роботі своїх громадян скористалися можливостями, які надає членство в ЄС. Ми хочемо робити те ж саме і в майбутньому, але для цього ми повинні захищати Європу і нашу національну і християнську культуру в ній».[12]

Міністр закордонних справ неодноразово заявляв, що Європі потрібні нові лідери, які визнають інтереси європейського народу і можуть їх захистити: «Європейці точно знають, чого вони хочуть, і продемонструють це на виборах у травні»[13]

 Які шанси на перемогу?

За декілька тижнів до виборів до Європарламенту, як провладні, так і інші експерти прогнозують перемогу Фідес.  На запитання «якби вибори були проведені у цю неділю, за кого ви віддали б голос?» 36% всього електорату відповіли, що проголосували б за «Фідес», 9% голосували б за «Jobbik», а Соціалістичний альянс (MSZP-P) здобув би 7% голосів. Демократична коаліція отримала б 5%, а опозиційні ЛМП і ліберальний Рух імпульсу – 3%. Радикальний націоналістичний рух «Mi Hazánk» («Наша батьківщина») отримав би 1%, а всі інші партії отримали 2% голосів.[14]

Для того, щоб завоювати прихильність більшої кількості виборців, правляча партія «Фідес» розпочне тур по країні протягом наступних чотирьох тижнів. Понад 60 провідних політиків та кандидатів у депутати Європарламенту проведуть близько 220 форумів, щоб провести особисту дискусію з якомога більшою кількістю виборців.[15] Угорська влада покладає великі надії на травневі вибори. Амбіції Угорщини встановлювати свої правила у Європі вже довгий час піддаються нищівній критиці з боку ЄС. Тому ці вибори є вирішальним моментом, який надає Угорщині можливість диктувати свої умови на європейському континенті.

Корнійчук Тетяна, стажер UIF

Посилання:

[1] https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2018-04-13/hungary-is-winning-its-war-on-muslim-immigrants

[2] http://abouthungary.hu/news-in-brief/hungarys-european-parliament-election-campaign-kicks-off-on-saturday/

[3] https://hungarytoday.hu/orban-delivers-letter-urging-hungarians-outside-the-eu-to-vote-in-may-elections/

[4] http://abouthungary.hu/news-in-brief/state-minister-the-worlds-poor-must-be-helped-on-site-not-brought-to-europe/

[5] http://abouthungary.hu/news-in-brief/fm-education-is-key-to-eliminating-mass-illegal-migration/

[6] https://hungarytoday.hu/orbans-7-and-webers-12-points-is-there-a-point-of-agreement/

[7] http://abouthungary.hu/news-in-brief/eu-bigwigs-have-spent-over-15-billion-euros-on-migrant-credit-cards/

[8] https://hungarytoday.hu/opposition-parties-blast-fidesz-campaign-launch/

[9] http://abouthungary.hu/news-in-brief/fidesz-set-to-win-14-of-hungarys-21-seats-in-the-european-parliament/

[10] https://hungarytoday.hu/fidesz-one-million-signatures-support-orban-programme/

[11] http://abouthungary.hu/news-in-brief/pm-orban-urges-hungarians-to-take-part-in-ep-election-on-may-26th/

[12] http://abouthungary.hu/news-in-brief/pm-orban-urges-people-to-vote-for-anti-migration-politicans-in-ep-elections/

[13] http://abouthungary.hu/news-in-brief/fm-europe-needs-new-leaders/

[14] https://hungarytoday.hu/survey-hungarian-ruling-parties-widen-lead/

[15] https://hungarytoday.hu/fidesz-to-tour-country-with-ep-election-campaign/

 

Залишити Коментар